Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

26 Ocak 2011 Çarşamba

Bin Muhteşem Güneş

Kurgu birebir gerçek olmasa bile, karakterler üzerinden bir dönemi anlattığı için 'gerçek' bir tarafı var kitabın. Sömürülen bir ülke.. Ülkede yaşayan kadınların herhangi bir konuda seçim yapabilme ihtimali çok düşük. Bu kadınlar ve onların hayatıyla ilgili tüm konularda genellikle başkaları (erkekler) karar veriyor. Kendi seçimlerini yapma hakkına sahip oldukları nadir zamanlarda da, aslında onlara diretilmiş zoraki seçeneklerden -ve hayatlardan- birini tercih etmek durumundalar.

Sadece hikayesi ile değil, yazarın da olumsuz etkisiyle ruh karartıcı ve kasvetli bir kitap benim için. Raftaki yerini değiştirmek zorunda olmasam, tamamını okumayabilirdim.

2 yorum:

  1. bu yazarın diğer kitabını da okumuştum, uçurtma avcısını.
    kitaplarının dili ve tasfirleri oldukça iyi, o yüzden gerçekten de o kasvetli ruh halini çok iyi yansıtıyo. bıraktığı ilk etkilerdendi bu kadar iyi yansıtabilmesi karakterlerini. ama insanı bunaltan, rahatsız edici bi ruh hali var gerçekten de kitabın. bi yerden sonra bitsin istiyo insan artık kitap. ayrıca bütün karakterleri kendi çapında ceza-mükafat çerçevesinde şekillendirmesi de ayrı bir sorun bence okuyucuya hiç bişey bırakmamış kendince herkesin hakkını vermiş.

    YanıtlaSil
  2. 'Yazarın olumsuz etkisi'nden kastım çoğunlukla buydu. "...kendince herkesin hakkını vermiş" gerçekten. Hatta kendi düşüncelerini karakterlere söyletmiş. Politik mesajları Raşit üzerinden vermiş vs.

    YanıtlaSil