Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

7 Ocak 2011 Cuma

The Goal (Amaç)

Üniversitede çoğu hocamız, derslerde kendi hocalarının kitaplarına bağlı kalırdı. Piyasada daha güncel ve kapsamlı çok sayıda alternatif kitap bulunmasına rağmen, 25-30 yıl önce kendilerine öğretmenlik eden akademisyenlerin müfredatından şaşmazlardı. Sırf bu takıntı yüzünden Türkiye Ekonomisi dersinde 40 yıl öncesinin kitabını takip etmiştik mesela. Birimiz günümüzdeki ekonomik koşulların farklılığından bahsedip güncel bir örnek verdiğinde de bir şekilde kitapta yazanları savunurdu hocamız. Karşısında tez savunması yaptığı hocasını bize karşı savunurdu bu sefer.. Bu yüzden final haftaları dışında ders kitaplarıyla pek işimiz olmazdı.

Bir süre önce, “keşke haberim olsaydı da üniversite yıllarında okusaydım”  dediğim bu kitap geçti elime. İşletme, Endüstri Mühendisliği vs. gibi bölümlerde okuyan ya da bu bölümlerden mezun olanların, eğitim hayatlarında çokça duydukları kavramları içinde barındırıyor The Goal ya da ülkemizdeki ismiyle Amaç. Öğrenciler için ders konularını, çalışanlar için işle ilgili konuları içermesine rağmen oldukça sürükleyici olduğunu söyleyebilirim. Öğretici olmasına rağmen hiç sıkıcı değil.

Kısıtlar teorisini temel alan bu kitapta tedarik zinciri yönetimi süreçlerinin tamamına yer veriliyor. Bu kavramları bu sefer ders kitaplarının indeks başlıkları altında, kurallar ve ilkeler halinde değil; bir roman kurgusu içerisinde buluyoruz. Kitaptaki karakterler bir fabrikanın işletme müdürü (ve ailesi), bir danışman ve departman yöneticileri. Neredeyse tüm işletme fonksiyonları aksayan, kapanmak üzere olan bir fabrikayı kurtarmayı amaçlayan insanların toplantılarına ve kişisel çözüm önerilerine tanık oluyoruz. Önce darboğazlar olmak üzere, işletme sorunlarıyla ilgili durum tespiti yapılıyor. Karşılıklı sorulara kafa yorarak, -dışarıdan da olsa- çözüm sürecine dahil oluyoruz. Roman karakterlerinin çözüm önerileri ile kendi çözüm önerimizi karşılaştırma imkanımız da var ve bir anlamda kendimizi test ediyoruz.

Kitapta bir roman kurgusu içerisinde aşağıdaki konular yer almakta. Fakat, belirttiğim gibi bu kavramların birçoğu başlık halinde ya da isim olarak değil, içerik olarak mevcut. Ayrıca kitaptan, bu konularla ilgili çok sayıda örnek vaka çıkarılabilir.
  • Kısıtlar Teorisi
  • Tedarik Zinciri Yönetiminin tüm süreçleri (planlama, stok yönetimi, satın alma, talep ve sipariş yönetimi, maliyet yönetimi, lojistik vs.)
  • Üretim Yönetimi
  • Sürekli İyileştirme Süreci (Kayzen)
  • Değişim Yönetimi ve direnç

2 yorum:

  1. Çok merak ettim. Yöntemi de ilgi çekici ve güzel geldi.

    YanıtlaSil
  2. Baktım da; senin kadar çok okuyan birine kitap önermek zor. İçerik ilgini çektiyse sıkılmazsın diye tahmin ediyorum. Kitabın tamamı benim bu küçüçük yazım kadar sıkıcı değil. (:

    YanıtlaSil