Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

13 Kasım 2011 Pazar

Fiyasko!


Kitaba da, diziye de lafım yok. Film ise tek kelimeyle fiyasko. Filmin başında seri katili -deşifre bile etmeyip- açıkça gösteren, izleyiciyi şaşırtmayı bırakın, ters köşe yapma gayreti bile göstermeyen bir film nasıl polisiye olabilir? Bana kalırsa senaryoda ağırlık Emrah Serbes’ten Serdar Akar’a kaymış. Her şey aceleye getirilmiş. Diziyi çekerken film için çekilen sahneler, yerli yersiz filme eklenmiş. Şevket’in kardeşini psikologa gitme konusunda ikna ettiği sahne olmadan da Behzat’ın psikolojisinin bozuk olduğu anlaşılıyor. Bunun gibi; dizide yer alan ama filme katkısı olmayan karakterleri göstermek için eklenen sahneler filmi bölmüş. Zaten sağlam bir kurgu yok, iyice parçalanmış hikaye.

Başta Afili Filintaların birkaç üyesi olmak üzere, film için olumlu görüş bildiren birçok kişi ve yazarın, bir kısmının samimi olduklarını düşünmüyorum. Dizi ve kitabın referansına saygım var. Fakat bunların dışında sağlam bir pazarlama kandırmacasıyla karşı karşıya kaldığımızı düşünüyorum. Onlar yazmasa da gidecektik. Ama onlar doğrusunu yazmalıydı.

Basit bir orantı hesabına göre, iki saatin (süre olarak) bir ömürde pek bir değeri yok. Fakat sadece oturup bir şey izleyeceksem iki saat uzun bir süre benim için. Yazık oldu.

Daha detaylı eleştiri yazısı, şurada okunabilir.

6 yorum:

  1. Belki dizi daha bir heycanlı bile gelebilir kimi seyirciye bu konuda sana katılmakla birlikte ben Filmi sanki dizi izliyormuş gibi izledim . Ara sıra güldüm ve fakat hani nasıl desem ben televizyona yapılan hiç bir işin sinemada yeteri kadar başarılı olabileceğine inanmayan birisiyim bu düşüncem de yanılmadığımı bir kez daha anlamış oldum..

    YanıtlaSil
  2. Evet, şu Şevket sahnesi de son derece zorlamaydı, çok haklısın!

    YanıtlaSil
  3. Ateş Böceği; ikinci düşüncen doğru olabilir ama bence aceleye gelmeseydi diziden daha iyi olabilirdi sanki film. Hazır izleyici (müşteri) varken yaz tatilinde film çekelim demişler gibi. 1 haftada çekilen dizi ile birkaç ayda çekilen film arasında bir fark bekliyor insan.

    Özgür Ceren Can; bence sen daha çok haklısın ;)

    YanıtlaSil
  4. o vakit,iyi-ki gitmemişiz izlemeye..

    YanıtlaSil
  5. Bilemiyorum ilk-kar. Ben sevmedim.

    YanıtlaSil
  6. Filmi izlemedim ve kisa zaman icerisinde de izleyecegimisanmiyorum, ancak diziyide pek basarili bulmadigimi soylemek istedim ..

    YanıtlaSil