Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Hauschka

Evinde piyano olan insan, efendi efendi piyanosunu çalar değil mi? Üstü tozlandığında siler. Çizilmesin diye dikkat eder. Hatta kimisi dantel örtüler örter filan.. Neyse, Hauschka (Volker Bertelmann) öyle yapmıyor. Piyanosunun kapağı açık. Bildiğimiz beyaz ve siyah piyano tuşlarıyla birlikte, tuşların içerdeki uzantıları olan ses aksamlarını da kullanıyor. Bu teknik kısımlara çataldan pinpon topuna kadar akla gelecek her nesneyi gelişigüzel koyarak ya da sabitleyerek arzu ettiği seslerin deneysel yolla çıkmasını sağlıyor. Beğenmediği bir ses olduğunda çalarken müdahale ediyor, yerini değiştiriyor ya da kaldırıyor ilgili nesneyi. İlk dinlediğimde nasıl olduğunu anlayamadığım daktilo tuşuna benzer sesleri de, tuşların arkadaki uzantılarını bantlayarak ya da bir şekilde sabitleyerek yapıyor. Prepared Piano denen bu tarzla ilgili detaylı bilgiler burada.

Düğün salonunda org çalan bir adam (genelleme yapıyorum, istisnalar ayrılır zaten kendiliğinden) bu manzarayı görse, piyanoyu sanatçının kafasında parçalamak isteyebilir. Ya da Hauschka düğün salonunda org çalan birini görse, azaptan piyanoyu hatta müziği bırakabilir.

6 yorum:

  1. Sevindim (:

    Bu adam kullanım ömrü tükenen hiçbir şeyi atmaz. Fırat gibi "ben bunla bişey yaparım ki" diyerek piyanonun üzerine koyar (:

    YanıtlaSil
  2. Bu bu bu dehşet mükemmel bi' şey :)

    YanıtlaSil
  3. Beğenmene sevindim Doctor Blue Balloon. Daha iyilerini zor zamanlar için saklıyorum (:

    YanıtlaSil
  4. hımm, zor zamanları merak edeceğim günleri de görecekmişim :)

    YanıtlaSil
  5. Harika! Ayrıca adamımızın web sitesine bayıldım...

    http://www.hauschka-net.de/

    YanıtlaSil