Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

17 Ekim 2011 Pazartesi

Fırsat maliyeti

Fırsat maliyeti diye bir gerçeğin varlığından haberdar olmasaydım, -belki- bu kadar kararsız olmayabilirdim. Hatırladığım kadarıyla, çocukluğumda herhangi bir konuda seçim yapmak bu kadar zor değildi benim için. Hem önemli kararlar almıyordum hem de bu tür şeyler üzerine kafa yoracak kadar büyümemiştim.

Zaman geçti. Üniversitede fırsat maliyeti (alternatif maliyet) kavramı ile tanıştım. İşletme, iktisat vs. fakültelerinde okutulan ders ve konular, çoğumuz için kimi zaman pek bir şey ifade etmeyebilir. Ya da sıkıcı gelebilir en azından. Fakat bazı kavramlar ders kitaplarında sıkışıp kalmaz, hayatımıza girer. Fırsat maliyeti de öyle bir şey işte. Literatürdeki tanımına detaylıca girmeyeceğim. En basit haliyle fırsat maliyeti; vazgeçtiğimiz seçeneğin muhtemel getirisidir. Yani seçmediğimiz her alternatif için bir bedel ödüyoruz. Bu noktadan yola çıkarsak; yaptığımız her seçim ya da aldığımız her kararın bize sağlayacağı fayda, seçmediğimiz alternatif durumun, onu seçmiş olmamız durumunda bize sağlayabileceği muhtemel faydadan az ise yanlış karar vermişiz demektir. Biraz karmaşık gelebilir ama öyle değil.

Birçok parametreye endeksli kişisel kısıtlar nedeniyle, karar alma süreci zaten ağır işleyen bir bireyken; fırsat maliyeti diye bir kavramın varlığından haberdar olduğumda başıma geleni siz düşünün. Yok yok, neyseki beklediğim gibi olmadı. İlk başlarda, her seçenek üstüne biraz daha çok kafa yordum sadece. Bir süre sonra benzer durumlarda, daha önce verdiğim kararları tekrarlamaya başladım. Yani kişisel bir ezber oluşturdum. Zaman kaybettiğimin farkına vardığım andan itibaren, doğruluğundan emin olduğum seçimler için yeniden düşünme ihtiyacı hissetmeden -karar verme sürecini atlayarak- uygulama aşamasına geçtim. Bu kişisel ezber durumu, kendini tekrarlamak gibi algılansa da, insan hayatını kolaylaştıran bir şey aslında. Her defasında sizi pişman eden bir mekandan bir daha alışveriş yapmazsınız. Canınız köfte istediğinde, köfteyi çiğ bırakmayan, istediğiniz gibi pişiren mekana gidersiniz. Fakat dediğim gibi bu kolaylık sadece sıklıkla yapılan seçimler için geçerli. Daha önce karşılaşmadığınız bir durum için seçim yapmanız gerektiğinde fırsat maliyeti kavramı bir kez daha kararsızlığınıza zirve yaptırabiliyor.

Bu yazıyı yazmak için harcadığım sürede, biraz dergi karıştırsam daha mı iyi olurdu acaba? Ya da önümdeki raporlara göz atabilirdim pekala!

8 yorum:

  1. Her seçim bir vazgeçiştir aslında. Ardında illaki bir şeyler bıraktırır.

    YanıtlaSil
  2. vazgeçtiğimiz seçeneğin muhtemel getirisidir... hımm...okumasa mıydım bu yazıyı acaba? ;)

    YanıtlaSil
  3. Elif Ayvaz; Evet öyle de denebilir. Ama tercih doğru olduğu sürece çok büyük problem olmaz sanırım.

    ÖCC; Bu sıkıcı yazıyı okumak yerine, nette daha eğlenceli şeylerle ilgilenebilirdin işte (:

    YanıtlaSil
  4. :))iyi ki de okudum...
    yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Az önce blog yazımı yazarken aklımda hep mümkün olan en iyi kavramı dolanıyordu.. Üzerine de bu sos misali gitti desem yeridir.. Vazgeçtiğimiz ya da seçtiğim seçeneklerin muhtemel getiri veya götürüsünden bahsetmeyeceğim ama diyeceğim şu ki; yapabileceğimiz, - mümkün olan en iyi- zaten o şartlar içerisinde vicdanımızın kabul ettiği en iyi değil midir? Çok reel ya da rasyonel (hiç farketmez) durumlar da var elbette ama Haşmet babaoğlu'nun da dediği gibi "Vicdanımızı canlı tutan sadece duygular değil, bilgiye dayalı sorgulamalardır!".. Biraz karışık oldu sanırsam, hep karıştırırım zaten :P.. :)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler birtutamkekik.

    Doctor Blue Balloon; Bence, akıl>duygu. Bu bir. İkincisi ise, ben de vicdan filtresinden geçmeyen kararların doğru olabileceğine inanmıyorum.

    YanıtlaSil
  7. aha:) konularımız ne kadar benzermiş şimgi okudum bunu..bnde yaklaşma kaçınma çelişkisi,snde fırsat maliyeti olmuş.okuduklarımız orda kalmıyor,hayatlarımıza uyarlıoruz belli ki:)senin çözümün de iyiymiş))

    YanıtlaSil
  8. İmge; aynı dersleri alıyor, benzer hayatlar yaşıyoruz. Neyseki durumun farkındayız (:

    YanıtlaSil