Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

23 Şubat 2012 Perşembe

Refugee

Metro istasyonunun merdivenlerinden çıkarken, dışardaki araçların gürültüsünü ve şehrin uğultusunu duyar adam. Herkes yürüyen merdivene sıkışmaya çalışırken; o genellikle sabit merdivenleri kullanır, biraz uyuz biri. Kravatını gevşetir biraz. Ama akşamüstü okuldan çıkan liseli gençler kadar değil. Sağ elinde bilgisayar çantası var. Sol eli cebinde. Derken yolun karşısındaki kadını fark eder. [38'] Kaç gündür telefonlarına çıkmadığı için ne yapacağını bilemez önce. Utanmak tek başına çare değil. Sonra "belki görmemiştir" umuduyla adımlarını hızlandırır. [1.08'] Fakat görmüştür kadın. Hatta bunun için o duraktadır. Adam kafasını öne eğip hızlı adımlarla yürümeye devam eder. Bir taraftan da yolun karşısındaki kadının kendisini görüp görmediğinden emin olmak için trafikteki araçların arasından kaçak bakışlar atar.

Kadın adamı eliyle koymuş gibi bulur. Fark edilmese, beklediği köşeye kadar geleceğini de hesaplamıştır zaten. Ama adam yön değiştirip kaçmaya başlar. Kadın önündeki otomobillerin arasından sıyrılarak yolun karşısına geçer. Biraz tedirgin, elinin iç kısmıyla bir ticari taksinin ön kısmına vurur. Adam kaçacak göz göre göre..

Adam iyiden iyiye takip edildiğinin farkında artık. [1.45'] Gevşettiği kravatı çeker boynundan. Ceketini de çıkarır ve -cebinden çoktan çıkardığı- sol eline alır. Sağ elinde çanta var hala. Kadının yaklaştığını hissedince hafif tempoda koşmaya başlar. Köşeye geldiğinde izini kaybettirmek için sola döner ve bir anda karşısında bulduğu kestaneci tezgahına çarpar. Kestaneler yere savrulur. Kestaneci adam kaldırıma saçılan kestanelere bakar ve okkalı bir küfür savurur çarpıp kaçmakta olan adamın arkasından. [2.14']

Kadın da koşmakta artık. Aynı köşeden dönerken, yerden kestaneleri toplayan adamı son anda görür. Çarpmamak için zor kurtarır kendini. Diziyle sürter sadece biraz. Yanından bir hışımla geçen kadının arkasından da küfreder kestaneci. Ama bu kez biraz daha usturuplu.

İkisi de iyice hızlanmıştır. [2.33'] Bir maratonun son yüz metresindeki gibi en hızlı koşularını yapmaktalar. Adam izini kaybettirmek için son bir hamle ile sağdaki izbe sokağa dalar. O kadar hızlı ki artık, çizgi film karakterleri gibi ayakları yere basmıyor neredeyse. [2.59'] Kendisini yavaşlatan çantayı elinden düşürür. Alıp almamak konusunda tereddüt eder. Kadının yaklaştığını görünce boş verir, koşmaya devam eder. Bu arada diğer elindeki ceketi de boşluğa bırakır. Tüm hızıyla koşarken, bir anda daldığı bu sokağın çıkmaz sokak olduğunu fark etmez. Yolun bittiği duvara doğru koşar, koşar ve duvara çarpar. Adamın ayakları yerdedir şimdi. Bu sefer de başının üstünde yıldızlar dönüyor. [3.25']

Kadın köşeyi döner. Adamın yere düştüğünü görünce yavaşlar. Derin nefes alarak öne doğru eğilir, ellerini dizlerine yaslar. "Nereye kaçtığını sanıyorsun Allah’ın cezası!"

Adam uyanır. Ceketi başının altında, köşede düşürdüğü çanta hemen yanındadır. Tepesinde de kollarını göğsünde birleştirmiş bir kadın.
Bu şarkıyı ne zaman dinlesem, zihnimde böyle bir kovalamaca geçiyor. Şarkının değişken ritmi, melodileri, temposu, vokalin sesi, aradaki ud’lu bölüm vs.. hep bunu düşündürtüyor. Bu şarkının klibi böyle bir şey olmalı bence. Ben çekecek değilim, sadece aklımdan geçeni yazabilirim. Daha önce de Zayak için yol haritası yazmıştım. Düpedüz işgüzarlık..

16 yorum:

  1. şahane olmuş.. bu tarz rüyalar da bu tarz müzikler dinlemiş hissi verir mesela :P :)

    YanıtlaSil
  2. Eyv. Yalnız bu tarz rüyalar -afedersin ama- eşekten düşmüş hissi uyandırır daha çok. Öyle zamanlarda da insanın başının üstünde yıldızlar döner. (:

    YanıtlaSil
  3. eşekten düşmüş tabiri bile az gelir. Tüm gün sanki gerçekten koşmuşsun gibi yorgunsundur falan :P :) yıldızlarımız eksik olmasın.. başımızın hemen üzerinde değil de biraz biraz daha üzerinde :)

    YanıtlaSil
  4. O yükseklik fena değilmiş (:

    YanıtlaSil
  5. önce şarkıyı açtım sonra yazıyı okudum pardon klibi izledim :)
    sıralamayı şans eseri tutturdum :) klip güzel ol-UR-muş :))

    YanıtlaSil
  6. kırmızı rujlu balık; yazıdan başlasan, şarkıya gelene kadar sıkılıp kapatabilirdin belki (:
    Ben de şanslıymışım ((:

    YanıtlaSil
  7. Çekmiş kadar oldu klibi.Kafamda canlandı hepsi.:)

    YanıtlaSil
  8. Yazı da çok hoş, müzik de...Kitabımı okurken fon müziği olacak.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. huyumkurusun, Nar-ı Can

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. :)kurumasın...

    YanıtlaSil
  11. Nar-ı Can;

    Bi yanlış anlaşılma olmuş sanırım. Bir üstteki yorumun sahibine de (huyumkurusun) teşekkür etmiştim. Yazdıklarına karşılık bi övünç ifadesi değildi yani. İyice karışmadan kaçayım (:

    YanıtlaSil
  12. bloglara daha sık göz atmalıyım ^^ sevdiğim bi şarkıdır, klip çekilse sanırım beğenmem bunun üstüne ^^

    YanıtlaSil
  13. Eksik olma âyine. Beklerim (: Ben uğruyorum ve istifade ediyorum.

    YanıtlaSil
  14. Bu şarkıyı ne zaman dinlesem bir rüyanın başlangıcındaymışım gibi bir hisse kapılırdım. Müzik ilerledikçe o rüya da akardı.

    Refugee in hissiyatında rüya var evet :)

    YanıtlaSil
  15. Bu şarkıyı ne zaman dinlesem bir rüyanın başlangıcındaymışım gibi bir hisse kapılırdım. Müzik ilerledikçe o rüya da akardı.

    Refugee in hissiyatında rüya var evet :)

    YanıtlaSil
  16. Dinlendiğinde, öylece geçip giden bir şarkı değil kancule. Ben de kendi rüyamı yazdım (:

    YanıtlaSil