Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

1 Temmuz 2012 Pazar

İznik

Daha önce "bir tatil gününde, sabahın köründe uyandıysam; bunun için makul sebeplerim olmalı" demiş miydim? Bunu söylediysem, mükellef bir kahvaltıyla kandırılamayacağımı da eklemişimdir. O zaman bu bahsi geçiyorum.

Geçtiğimiz haftalarda bir devlet yetkilisi, İstanbul'daki mevcut trafik çilesinin -köprülerdeki bakımla birlikte- iyice keşmekeşe dönmesi nedeniyle, İstanbul'da yaşayanlardan bir şey rica etti. Aslında buna rica değil de, kontrolsüz bir zihnin ürettiği saçma sapan bir çözüm önerisi de diyebiliriz. Ben ikincisini tercih ediyorum. Birkaç gün bu öneriyle eğlendikten sonra, güzel bir ekiple İznik'e düştü yolumuz. "Madem köprüleri bozduk, şehrin vidalarını gevşettik.. Daha çok zarar vermeden gidelim bari" dedik. Bizim de memlekete bir katkımız olsun.

İznik, İznik Gölü'nün kenarına kurulmuş, zeytin ve meyve bahçeleriyle çevrili bir ilçe. Göl demişken; İznik'li iseniz, bilmeyen bir arkadaşınız geldiğinde hava atmak için göl yerine deniz olduğunu rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Anlaması mümkün değil. Göl kenarında mükellef bir kahvaltının devamında biraz turladıktan sonra; her köşebaşında çinicilerin yer aldığı, sanatkâr bir milletin yaşadığı, dümdüz ve düzenli sokaklarını gezdik İznik'in. İlçede, sokak ve caddelere adilane bir şekilde serpiştirildikleri izlenimi edindiğim çok sayıda tarihi bina ve yapı gördük. Hepsini birkaç saat içerisinde gezebiliyorsunuz. Fakat belirttiğim gibi -birkaç istisna dışında- bu yapılar ilçeye dağılmış durumda. 
Ayasofya Camii


Kent Müzesi ve ismini hatırlayamadığım bir cami. İsim levhası bize dönük cephede olsaymış keşke :/

İstanbul kapı.
İlçenin tarihteki önemi nedeniyle korunaklı 4 kapısı varmış.
Sizi gölgemle tanıştırayım :)

Gece İstanbul'a döndüğümüzde gördük ki; trafikte bizsiz de bir şey değişmemiş. Yok yere günah keçisi olduk iyi mi?

8 yorum:

  1. İc acici bir paylasim olmus. İznik ne guzel yer oyle. Golgenle tanistigama da memnun oldum : )

    İstanbulu asil kimlerin terk etmesi asikar ama iste ..

    YanıtlaSil
  2. izniiiiiik. iznike tuhaf bir sempati besleyen ben uzunca bir zaman aklımda yoktu postu görünce saldırdım resmen :) ne sakin ne dingin yer orası ya

    YanıtlaSil
  3. Lô - Lâ;
    Fotoğraflar çok eksik. Aslında daha güzel bir yer. Teşekkürler.

    Süeda Bilgin;
    Aynen çok sakin. Sokaklar neden bu kadar ıssız diye ben de düşünmüştüm. Herkesin göl kenarında olduğunu sonradan fark ettim :)

    YanıtlaSil
  4. müthiş de bir tarihe sahip. osmanlının ilk camisi orada inşa edilmiş mesala. hıritiyanlıkla ilgili de mühim bişi var dı ama hatırlayamadım. Onlar için önemli olan bi konsey mi toplanmıştı neydi. aman eksik bilgi aktarmak pek iyi olmadı :) bu arada benimde göl kenarında çay içmişliğim var :)

    YanıtlaSil
  5. ben de böyle günah keçisi olmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Süeda Bilgin;
    Çay içmek için güzel bir yer.

    kırmızı rujlu balık;
    Hepimiz potansiyel günah keçileriyiz. En inatçısından :)

    YanıtlaSil
  7. iznik i listemden çıkarmıştım
    ama bu post ve birinci fotoğrftn sonra listede başköşeye kuruldu
    (: ewy Must.

    YanıtlaSil
  8. SaMiR;
    Kendimi sorumlu hissettim şimdi :/ Umarım seversin :)

    YanıtlaSil